Zo ben ik energievreters te snel af.

Gemiddeld verbruik je jaarlijks 4000 kWh elektriciteit in huis, goed voor ongeveer 800 euro. Dat totale verbruik hangt af van wie je bent, met wie je samenwoont en hoe je leeft. Toch hebben gezinnen vaak één ding gemeen: stiekeme energievreters knibbelen aan hun budget. Met een paar slimme tips grijp je proactief in – lang voor de eindafrekening van je energieprovider in de bus valt.

Weet wat energie vreet

Wil je je electriciteitsverbruik veminderen en energie besparen?  Dan moet je eerst je grootste energieverslinders kennenVerlichting, bijvoorbeeld: die neemt zowat 60% van je factuur voor haar rekening.   Je lichten uitknippen is dus altijd een eerste besparing. Toestellen die in stand-by energie verbruiken, zijn dan weer goed voor ongeveer 10% van je elektriciteitsverbruik. Een voorbeeldje van zo’n stiekeme energievreter? Je tv-decoder. Kijk je dagelijks vier uur tv? Dan nog slurpt hij in wachtstand jaarlijks tot 125 kWh of 25 euro. Ook grote apparaten als je wasmachine, vaatwasser en elektrische boilers verzwaren je energiefactuur. Zo zorgt een slecht werkend of defect toestel meteen voor een dure energiepiek en levert een oude verwarmingsketel vaak maar 65% rendement. Vervangen is dan slim. Je elektrische toestellen zuiniger gebruiken is nog slimmer. Stel je koelkast in op 4 tot 6°C en je diepvriezer op  -18°C. Elke graad lager dan die ideale temperaturen kost je 5% extra verbruik. Volg de tips hieronder en gebruik een smart hub om onmiddellijk honderden euro’s te besparen.

6 tips om je sluipverbruik te beperken

  1. Zuinig met licht en warmte

Stel je slimme thermostaat nauwkeurig af en pas hem volgens de weersomstandigheden handmatig aan. Laat je verwarmingsketel jaarlijks onderhouden. Is hij aan vervanging toe? Kijk bij premiezoeker.be of je in aanmerking komt voor een voordelige energielening tegen 2%. Doe de lichten altijd uit als je ze niet nodig hebt en kies voor ledlampen: die geven een aangenaam licht en zijn spaarzamer dan halogeen- of gloeilampen.

  1. Versla sluipverbruikers

Modem, tv en opladers nemen gretig hapjes uit je budget. Schakel ze – wanneer je maar kunt – helemaal uit of zet je tv-decoder op slimme energiestand. Surf naar je provider voor meer info.

  1. Kook wijs

De oven voorverwarmen? Niet altijd nodig. Schakel hem ook liever iets sneller uit. Ook in een langzaam afkoelende oven gaart je rosbief rustig na. Meer de overgebleven warmte van je uitgeschakelde kookplaat gebruiken levert ook winst op. Je microgolfoven verbruikt de helft minder energie dan een klassieke oven – zeker als je een platte schaal gebruikt. Zet je afzuigkap kort aan en nooit op maximale capaciteit. Ze voert niet alleen kooklucht, maar ook warmte weg. Reinig of vervang regelmatig de filters. Een vaatwasser gebruiken is overigens beter dan de afwas doen in een warm sopje. Vul je toestel wel volledig voor je het aanzet.

  1. Koelen met inzicht

Stel je koelkast en diepvriezer op de ideale temperatuur in. Een lege diepvriezer? Vul hem even met piepschuim: zo stroomt er bij het openen minder warme lucht naar binnen. Ontdooi hem ook regelmatig om energie-slurpende ijslagen te voorkomen. Airco in huis? Gebruik hem alleen als het echt nodig is.

  1. Zeg je energievreters vaarwel

Vervang oudere toestellen door zuinigere apparaten: een inductieplaat, een A++ koelkast, een slimme wasmachine, … Vraag bij je energieleverancier een energiescan van je huis aan: zo heb je een nulmeting van het energieverbruik in je woning.

  1. Hou je energieverbruik in de hand met een smart hub en bespaar honderden euro’s per jaar

Je wilt niet dagelijks al je sluipverbruikers handmatig aan- en uitschakelen of maandelijks een audit bij je energieleverancier aanvragen om te zien waar de energielekken in je huis zitten. Dan maar wachten op de eindafrekening om te weten waarop je kunt besparen? Nee hoor! Met een smart hub monitor je je energieverbruik in real-time via je smartphone. Met een slimme stekker hou jij zicht op je belangrijkste toestellen én het totale energieverbruik in je woning. Als een toestel plots meer stroom verbruikt, merk je dat meteen. Zo schakel je tijdig een vakman in of vervang je het toestel voor het je elke maand veel geld kost. Via de smart hub app hou jij je energieverbruik in de hand. Je bestuurt je apparaten en de verlichting in je woning gewoon draadloos – waar je ook bent. Liet je de lichten branden? Staat de verwarming nog aan? Zet ze dan gewoon vanop afstand uit. Zo ben je altijd gerust en bespaar je op jaarbasis aardig wat. Kijk even hoe jij met een slimme hub je energievreters te slim af bent. Liever je verbruik overal en altijd onder controle? Vraag het Sentesia: we geven je vrijblijvend advies over een oplossing die bij jou, je woning en je budget past.

EnergievretersSentesia green

Populaire berichten

  1. Slim huis